Over ons

Ecologisch en Duurzaam

Rewind en Play zijn twee winkels die de keuze van het assortiment laat bepalen door het duurzame en ecologische karakter van onze leveranciers en hun producten.

Waarom?

We zijn er van overtuigd dat duurzaamheid het nieuwe normaal moet en zal worden in het maken van nieuwe producten, materialen. Dit is niet alleen weggelegd voor het lokale, het ambachtelijke, de middenstand. Nee.  Grote bedrijven zijn ook hoe langer hoe meer overtuigd van de winst, zowel financieel als voor het welzijn van onze omgeving, die duurzame productie oplevert. Duurzaamheid moet voor iedereen voorhanden zijn. Arm en rijk. Betaalbaar maar niet goedkoop. Esthetisch en niet geknutseld. Een afgewerkt voor de hand liggend product dat iedereen kan aanspreken. Maar gemaakt zonder een te grote negatieve impact op mens en natuur. 

Onze visie

Van een echte recycle design winkel zijn we doorheen de jaren geëvolueerd naar ontwerpen en producten waarvan je niet altijd ziet dat ze gemaakt zijn van recycling of ecologische materialen. We hopen zo de klanten die niet per se bewust zijn toch mee in het positieve verhaal te betrekken. Want we vertellen graag het verhaal achter onze producten. En dan merk je bij veel mensen toch een lichte verbazing van een wereld die ze niet kenden. Voor veel klanten blijft het eco verhaal toch nog altijd geassocieerd met het ambachtelijke, kringloop en huis-tuin-en keuken verhaal of van de goed verdienende middenklasser met genoeg tijd om zich de wereld problemen aan te trekken. Maar het is veel meer dan dat! Het is een toekomst waarin iedereen betrokken moet worden, zonder dat ze daar zelf moeite voor moeten doen.

 

Eco-Tag 

We geven onze producten een eco-tag mee zodat u kan zien waarom dit product volgens voldoet aan onze duurzame criteria

 

ecotextiel

Alle textiel die voldoet aan internationale opgelegde normen voor ecologische productie van katoen, bamboe en andere vezels. 

bio-afbreekbaar

Biologische afbraak is een proces waarbij organische stoffen (dat wil zeggen stoffen die koolstof bevatten) afgebroken worden door de natuurlijke activiteit van micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels. Dus natuurlijke materialen die terug opgenomen worden zonder schadelijke gevolgen voor de omgeving. 

recyclage 

Producten die gemaakt zijn uit gerecycleerde materialen of zonder probleem makkelijk gerecycleerd kunnen worden. 

handgemaakt

Ambachtelijke producten, in kleinere ateliers met de hand vervaardigd, zonder tussenkomst van een geautomatiseerd proces. We willen hier niet duidelijk maken dat automatisatie een ecologisch probleem is, allerminst. Maar het maken van ambachtelijke producten gebeurd vaak met lokale grondstoffen en heeft een kleinere  impact op de omgeving.

lage-voetafdruk 

Het uitgangspunt is dat elke consumptie of productie omgerekend kan worden in een oppervlakte  of energie behoefte die voor de productie ervan nodig is. Bijvoorbeeld voor recyclage van PET is minder energie en water nodig dan voor de aanmaak van nieuwe PET.  Ook hebben bepaalde organische katoensoorten minder water nodig en pesticiden dan andere normaal geteelde katoen. 

fairtrade 

 De Noord-Zuid handel.  Dit gaat  over projecten in landen waar de lokale bevolking er economische vooruitgaat door betere lonen , gezonde werkomstandigheden en het bevorderen van economische zelfstandigheid. 

 sociale-economie 

 Organisaties, non profit bedrijven, reguliere bedrijven die werken met werkplaatsen in Europa waar mensen met een beperking of geen toegang hebben tot de reguliere arbeidsmarkt, tewerkgesteld worden. 

vrij-van-chemicaliën

 Cosmetica, eet-en drink gerei, textiel zonder schadelijke chemicaliën die een bewezen negatief effect kunnen hebben op onze gezondheid. 

natuurlijke-materialen

Niet kunstmatige, in de natuur te vinden materialen zoals hout, steen, zand, vezels, etc... . 

correcte-werkomstandigheden

Deze tag gebruiken voor semi-industriële en industriële  landen waar discutabele werkomstandigheden kunnen zijn, maar die door certificering en controle, alleen werken met bedrijven die correcte arbeidsomstandigheden kunnen bieden. We spreken hier over landen als China, India, Turkije